Cena ropy klesla k úrovni 98 USD/barel

12.03.2014 Celý región

New York 12. marca (TASR) - Cena americkej ropy klesla dnes o viac než 1,5 USD a priblížila sa k úrovni 98 USD za barel (159 litrov). Dôvodom sú obavy trhov, že dopyt Číny po rope by vzhľadom na najnovšie správy o vývoji exportu mohol začať klesať. Navyše, nepriaznivé informácie z Číny doplnila správa z USA, že americké zásoby ropy vzrástli. Informovala o tom agentúra AP.

Na trhy stále negatívne pôsobia informácie z víkendu, keď Peking oznámil, že vývoz z Číny klesol vo februári medziročne o viac než 18 %. To vyvolalo na trhoch obavy zo spomaľovania čínskej ekonomiky, čo by sa mohlo negatívne odraziť na dopyte po rope. Už rast ekonomiky Číny za minulý rok, ktorý dosiahol 7,7 %, bol najpomalší od roku 1999.

Navyše, Americký ropný inštitút (API) v utorok večer (11.3.) oznámil, že ropné zásoby v USA za minulý týždeň vzrástli o 2,6 milióna barelov. Pozornejšie sledovaná správa amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob bude zverejnená dnes večer.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli klesla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 1,67 USD na 98,36 USD (70,83 eura) za barel. To znamená ďalší deň výraznejšieho poklesu po sebe, keďže v utorok klesla cena WTI na záver obchodovania o 1,09 USD a uzatvorila na úrovni 100,03 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 87 centov na 107,68 USD za barel.
 

Vyberte región